El Camino - 0. nap

2019.03.28

Elmondom, hogy terveztem, aztán megtudjátok hogy történt valójában...

Repülővel Budapestről Párizsba a Charles de Gaulle reptérre (kifejezetten erre kell venni a jegyet, mert innen megy TGV Bayonneba)(A TGV francia nagy sebességű vonat).

  • 8:25 érkezés a reptérre.

  • 10:00 felszállás a TGV-re

  • Röpke 5-6 óra és Bayonneban vagyok. 

  • Pár óra nézelődés, óceán, város, egyebek.

  • 20:00 Vonat Saint-Jean-Pied-de-Port.

  • 22:00 érkezés és a zarándokszállás elfoglalása. 

  • Másnap reggel nekivágok a Pireneusoknak.

A Zarándokutat nem terveztem el km-ről km-re, sőt, térképet sem hoztam, gondoltam követem a kagylót, viszont a kiinduló pontig való eljutást szerettem volna hamar letudni, hogy minél előbb nekivágjak az útnak. 

Már egy hónappal előtte megvettem a repülő -és a TGV jegyet, mert úgy olcsóbb volt és jó érzéssel töltött el, hogy ezek már megvannak így az időpont is és egy csapásra valósággá vált az egész. 

www.repjegy.hu vagy a www.pelinkan.hu oldalon meg tudod keresni a legolcsóbb jegyet, a https://en.oui.sncf/en/tgv oldalon pedig a TGV vonatjegyedet tudod megvenni. Nekem ez összesen 70 000 Ft körüli összeg volt, de részletesen le van írva minden kiadásom ebben az excel fájlban, illetve ebben vezetem majd napról napra a költségeket. 

Ebben három munkalapfület találsz. Az egyiken az van mennyit szántam a felszerelésre és az útra, illetve mennyit költöttem valójában, a másodikon a napi kiadások lesznek feltüntetve, a harmadik lapfülön pedig egy listát találsz arról, hogy miket vittem magammal, de ez ember függő. Mindenkinek más a fontos, de azért a kedvenc családi képedet, a Révai Lexikon sorozatot és a gyereked első kihullott fogát hagyd otthon.

camino_de_santiago.jpg

Na, akkor beszéljünk arról, valójában hogyan történt a kiutazás...

Természetesen hoztam a formám és már az elején elrontottam, ugyanis hetekig figyeltem a repülőjegy árak alakulását, melyek 30 000 Ft körül mozogtak, amikor is egy este ránéztem az oldalra és találtam egy akciós jegyet Párizsba 16 000 Ft-ért. Gondoltam magamban ezt Isten is így akarta és azonnal le is csaptam rá. Nettó 12 másodperccel később már büszkén veregettem a vállam, hogy mekkora mázlim volt. 

Megküldték a visszaigazoló e-mailt, erre látom a Beauvais reptérre fogok megérkezni a Charles de Gaulle helyett, amivel több probléma is volt. Az egyik, hogy onnan nem megy TGV, a másik pedig, hogy messze van Párizs központjától, ahol fel kellene szállnom a TGV-re. Felhívtam a légitársaságot, ami természetesen nem járt eredménnyel, így bele kellett nyugodnom, hogy vettem magamnak akciósan plusz 2 óra utat és 3 átszállást, de legalább összességében spóróltam 30 000 Ft-ot, mert így a TGV is olcsóbb volt.

Ennek örömére már fel is mentem a Ryanair oldalára, mert emlékeztem egy nyaralás alkalmával, amikor Párizsban voltunk, hogy előre meg tudtam venni a reptéri transzferre a jegyeket. Ha hasonlóképpen jársz, ezen az oldalon tudod lefoglalni: itt. (4500 Ft)

Jött a következő probléma. A TGV oldalán bevezették a 3DS/Safekey rendszert (ez NEM a kártya hátulján lévő három szám), ami a biztonságosabb fizetést teszi levehetővé a már meglévő bankkártyáddal, meg az én agyvérzésemről is gondoskodik, ugyanis a francia ügyintéző hölgy szerint ez egész Európában működik a bankoknál, csak annyi a dolgom, hogy felhívom a sajátomat és megkérem őket, rendeljék hozzá ezt a szolgáltatást a kártyámhoz, utána már fizethetem is a jegyemet az oldalukon. Így is tettem. Felhívtam a bankom, ahol az ügyintéző azt sem tudta miről beszélek, majd megkért, tartsam a telefont, ameddig körbekérdezősködik. Végighallgattam, ahogy a Józsi nevű kollégája, valamint a Robi azon tanakodnak, hallhatták-e már ezt a 3DS dolgot valahol, de végül arra jutottak, hogy fogalmuk sincs. Ezek után még 5 kártyával próbálkoztam, minden kollégámtól elkértem a sajátját, de egyikkel sem ment. Egy másik banknál lévő ügyintéző hölgy tájékoztatott, hogy Magyarország le van maradva, sajnos csak a K&H-nál létezik ez a szolgáltatás. 

Screenshot_20180209-153109.png

A francia kollégával újból felvettem a kapcsolatot, aki közölte velem, hogy akkor viszont ott helyben kell megvennem a jegyet, mivel telefonon csak azok tudnak foglalni, akik beszélnek franciául. Elég sokrétűnek tartom magam, de a francia nyelv valahogy kimaradt az életemből, viszont egy perc alatt cserélek a kocsiban üzemanyagszűrőt, ha ez számít. Nem számított. Na már most, azt gondolnánk, mit problémázik ez itt, vegye meg ott helyben és kész. Igen, de...

Míg online 84 euro a jegy, addig helyben 168. Más alternatívát kerestem, ami a MÁV volt. Van nekünk egy nagyon hasznos nemzetközi jegypénztárunk, ahogy arról az el Camino-s facebook csoportban tájékoztattak, amelynek az elérhetőségét itt találjátok: El Camino Klub.

Egy kedves MÁV-os hölgy elmondta, nem kell 3 hónappal előtte megvenni otthon, (mert én úgy tudtam), van erre lehetőség később is. Egy pesti barátomat már meg is kértem ezzel a mozdulattal, hogy ballagjon el a Keletibe és vegye meg a jegyet, ha van rá ideje.

Így került ez végül nekem 123 euróba (38 000 Ft), egy csokiba és egy Nyakas Sauvignon Blanc-ba. 

Vicc az egész. Atombombát tudok venni ebayen a kártyámmal, a légitársaságoknál szintén nincs ezzel probléma, de egy szaros francia vonatjegyhez világot behálózó kapcsolati rendszerre van szükség.

Utoljára még közöltem a francia kollégával, hogy annyira biztonságos ez az újonnan bevezetett fizetési rendszer az oldalukon, hogy fizetni sem lehet, így tuti nem viszi el senki és semmi a pénzem.

Szóval érkezés 9:05-kor a reptérre, onnan 9:45-kor a reptéri transzferrel röpke 1,5 óra múlva ott álltam a Porte Maillot-on, ahonnan az 1-es és 6-os metróval 30 perc múlva a Montparnasse-n találtam magam. Innen indult a TGV Bayonne-ba 12:52-kor.

16:47-re Bayonne-ban voltam. Elmentem az óceánhoz, volt rá 1,5 órám és 18:17-kor indult a vonat tovább Saint-Jean-Pied-de-Port-ba, az el Camino kiinduló pontjához. Érkezés 19:18-kor.

SJPDP-ben első utam a zarándokirodába vezetett (Rue de la Citadelle 39, ügyelj a szieszta időre), ahol belenyomták a pecsétet az útlevembe, amelyet a magyar zarándokirodában váltottam ki, de itt is kapsz és olcsóbban, ha esetleg ezt elfelejtetted. Credencialnak hívják, ennek hiányában nem tudják az út végén leigazolni neked, hogy végigcsináltad, mivel minden zarándokszálláson, templomban belepecsételnek ezzel nyomonkövetve merre jártál, illetve a credenciallal tudsz megszállni a zarándokszállásokon. Szóval elég fontos. 1100 Ft volt postával együtt. Magyarországon itt tudod beszerezni. A kiindulópontnál, SJPDP-ban, 2 euró.

2017-12-14 13.12.54.jpg

A végén kapsz egy oklevelet, hogy végigcsináltad és otthon szépen bekeretezve kiteheted a falra, ezzel is növelve a sztorik számát, amiket mesélhetsz majd az unokáknak. 

A szállások listáját ebben az Excel táblában találod. Ez egy szűkített változat, ezen kívűl még rengeteg van útközben.

Biztosítás

Nem kötöttem semmit. Az EU-s biztosítási kártyám nálam van, bár ezzel van egy kis probléma. Ausztriában onnantól kezdve, hogy dolgozol biztosítva vagy. Amint megszűnik a munkahelyed, véget ér a szezon, a biztosítási jogviszonyodnak is vége. Hiper modern vagyok, ezért van ügyfélkapum, amin keresztül jeleztem a NAV-nak az erre létrehozott nyomtatványának kitöltésével és elküldésével, valamint az OEP-nek is ugyanezen módon, hogy haza jöttem, ki van fizetve mindenem, ettől-eddig voltam Ausztriában biztosítva, legyenek szívesek pikk-pakk érvényesíteni a TAJ számom. Ha külföldön dolgozol hamar hozzászoksz, ahhoz, hogy minden gyorsan megy, ezért el is felejtettem már az itthoni 30 meg 60 nap átfutási időket, viszont az OEP-es hölgy készségesen visszarántott a valóságba és felhívta a figyelmem arra a bizonyos 30 napra. Na már most, ezzel nem is lenne akkora gond, ha egy hónappal a szezon vége előtt el is tudnám indítani a folyamatot, ezzel elintézve, hogy mire haza érek már biztosítva legyek, de ameddig EGT tagállamban biztosítva vagyok, addig sajnos nem csinálhatok semmit. Így akármennyire is vagyok modern és elektronikusan küldök be mindent, akkor is 30 napig úgy járkálok a utcán, hogy nincs biztosításom, mert kis hazánk nincs felkészülve ezekre a hirtelen jött biztosításbeli változásokra, emiatt kell egy hónap az aktuális ügyintézőnek, ameddig alaposan átgondolja, hogy megnyomhatja-e azt a gombot vagy sem. Jó munkához idő kell na. Mi nem fogunk itt összecsapni mindent, mint ezek a kapitalista, imperialista, nyugati barmok, akik hipp-hopp egy nap alatt mindenféle nyomtatvány beküldése nélkül elrendezik a munkás emberek TB-jét, ezzel hozzászoktatva őket a romlott, modern világ örömeihez! Utána meg ezek a nyugati életbe belecsöppent emberek haza jönnek és verik a jó kis 50 éves szocialista asztalunkat nem is törődve a leomló vakolat veszélyeivel és követelik a hasonló gyorsaságot 2018-ban!! 

Ennek ellenére sem kötöttem semmit. Azért sem.