El Camino - 29. nap

2019.04.27

A Calzada - Santiago de Compostela 34 km, szintkülönbség 200 méter, elégetett kalória 1400, 12 óra

Ahogy sejtettem hamar elment az utolsó nap. Valójában az utolsó előtti, mert holnap elmegyek az óceánhoz, elégetem valamelyik ruhadarabomat és egy meztelen csobbanást tervezek a végére. Este vissza Santiago és 28-án éjjel már az ágyamban alszom.

Érdeklődtetek, hogy változott-e valami az út alatt. Már előtte is azt gondoltam, minden embernek el kellene töltenie ennyi időt magával, távol a zajoktól, ingerektől, mások gondolataitól, befolyásoló tényezőktől. Véleményem szerint rengetegen végzik napi rutin szerint az életüket és 50-60 évesen tudatosul bennük, hogy fél évszád alatt egyszer sem szántak egy hónapnyi időt magukra, néha egy hetet sem és itt nem a szintén stresszel járó nyaralásra gondolok, hanem valóban csakis egyedül eltöltött minőségi időre, ahol picit lecsendesedhetünk. Nincsenek gyerekek, férj, autó, munka, mit főzök vacsorára, jaj már megint egy szülinap, lesz-e pénzünk nyaralni, miért a here szorító a legkelendőbb termék a szexshopban...stb.

Mivel ezt az út előtt sem gondoltam másként, ezért nem volt meglepetés számomra, hogy sok középkorú férfi és nő, akik egyedül voltak, pontosan így keltek fel egyik reggel, ezzel igazolva a teoriámat.

IMG_20180426_200632.jpg

Azt gondolom, megtanultam lecsendesedni. Előtte folyton gondolkoztam. Miközben beszélgettem valakivel, még aközben is képes voltam valami más dolgon agyalni. Egész nap, megállás nélkül csak pörögtek a gondolatok. Láttam egy filmet, ahol a meditáció alatt a nőnek el kellett érnie, hogy ne gondoljon semmire. Azt hittem, ó hát ez nem egy komoly kihívás, de később megpróbáltam. Egyszerűen képtelen voltam elkussolni a fejemben. Az úton két hét után azt vettem észre, hogy csak sétálok. Az ég világon semmire nem gondoltam, csak mentem. Olyan érzés ez, mintha szabadságon lenne az agyam, ennek ellenére csak 60 felett fogok újra visszajönni.

Ahogy ígértem ebben az excel táblában megtaláljátok a napi költéseimet, összesen mennyibe került az út és egy listát, azokról a dolgokról, amiket magammal vittem.

Elég sok minden nem annyi volt már, mint amennyire készültem a blogok alapján. Itt persze azt is hozzáteszem, ameddig én 2018-ban voltam, addig a blogok 2013 és 2015 közöttiek voltak.

Mindenhol azt az infot kaptam, hogy 5 euróért simán találok szállást és 2 euróért lehet mosni vagy szárítani.

Akkor íme a rideg valóság 2018-ban:

- Szállásokra minimum 10 eurót számolj, az alatt ritkán találtam, pedig vadásztam őket. Nem az első helyen álltam meg, hanem körbenéztem a településeken, hol a legolcsóbb.

- Mosás 3-4 euró, szárítás 3 euró.

- Zarándokmenü 10-12 euró. Most lehet azt mondod elmész boltba helyette, de rengeteg településen nem lesz lehetőséged vásárolni és rá leszel kényszerülve, hogy befizess a menüre, emiatt erre is tegyél félre legalább 50 eurót.

- Reggeli 3-5 euró, de ha bevásárolsz a boltban hozzávalót, akkor ezt meg lehet spórolni, bár a napi egy kávét vagy teát így is meg kell venni valahol, ami 1,5 euró körül lesz.

A legolcsóbb napom is 15 euróba került, tehát ennyivel /nap lehet számolni, de inkább 20 euróval/nap, akkor nem ér csalódás.

Biztos sokan lesznek, akik mondják majd, hogy:

- Én kihoztam napi 10 euróból!

- Mikor voltál?

- 15 éve.

- ...

Köszönöm annak a végére összegyűlt napi 3000 olvasónak, akik követtek és szorgosan elolvasták minden napomat, valamint hálás vagyok a rengeteg szurkolásért, hogy reggelente szinte hallottam a "Virág már úton van", "Lassan be kell érnie", "Mikor lesz már fent a napja", "Remélem nincs baj" mondatokat. Ha később is el szeretnétek olvasni az utat, itt eléritek minden napomat: El Camino

 

Summázva csak két szó jut eszembe: Buen Camino!

IMG_20180426_185124_1.jpg