El Camino - 7. nap

2019.04.04

Torres del Rio - Logrono 20 km, szintkülönbség 600 méter, elégetett kalória 1100, 5,5 óra

Tegnap este a földön fekve, meghallottam, ahogy a németül nem beszélő spanyol recis küzd egy bácsival, mert nem értik meg egymást. Éreztem, hogy mardosni fog a bűntudat, ha nem megyek ki segíteni nekik, ezért 3 óra alatt felpattantam a földről és odamentem a pulthoz. Megkérdeztem a bácsit, hogy miben tudok segíteni, mire ő közölte, hogy szeretne egy szobát vacsorával, reggelivel, kispárnával, tv-vel, a ruháit is ki kell mosni és holnap délelőttre egy taxit. Megkérdeztem, hogy ennyi minden elég lesz-e, mert van hátul egy helikopter leszálló, ha esetleg valami extra is kell. Azt mondta ne vicceskedjek, kifizeti, ha fordítok. Abban a pillanatban már pörgött is a nyelvem angolul, amikor is a recepciós közölte, hogy angolul sem tud. Na mondom, akkor Virág ha kell a pénz, most azonnal eljátszod, hogy tudsz spanyolul. A taxi az taxi, azon nincs mit ragozni, de a szobából azonnal rumiéra lett, a vacsorából dinnérisz, a mosásból meg londeré. A kolléga erre rávágta, hogy olaszul sem tud. Odafordultam az öreghez és mondtam neki, hogy foglaljon helyet, ameddig mi keresünk neki egy szobát. Ebben a pillanatban már rántottam is elő a telefonom és a Google Translate segítségével leírtam mit akar a bácsi. 20 perc múlva 20 euróval a zsebemben kezdtem érezni, hogy megtérül az a rengeteg tanulás.

DSC00759.JPG

Sokan kértétek, hogy írjam le milyen ruhákat vettem az útra. Egyébként is gondoltam rá, mert a túrazokninak és a cipőnek köszönhetően 160 km után még mindig nincs vízhólyag a lábamon. Kopp, kopp, kopp.

Szóval a bakancs:

https://www.decathlon.hu/noi-bakancs-mh500--id_8492143.html

Túrazokni:

https://www.decathlon.hu/kirandulozokni-arpenaz100-2par-id_8329439.html

Aláöltözet:

https://www.decathlon.hu/keepdry-alaoltozet-nadrag--id_8310900.html

Túrakabát:

https://www.decathlon.hu/x-light-2-noi-belelt-turakabat-id_8369966.html

Hátizsák:

https://www.joom.com/en/products/1489719805854525510-181-1-582-888353560

Polár póló:

https://www.decathlon.hu/noi-polo-mh100-id_8492281.html

Polár pulcsi:

https://www.decathlon.hu/forclaz-50-noi-turapolar-id_8397198.html

Ha valakinek, leginkább a nőknek, supermanes bugyi kellene, azt a H&M-ben vettem.

Útközben mindig összefutok egy koreai sráccal. 12 évesnek néz ki, de náluk a 100 évesek 50-nek tűnnek, ezért 24-25-nek tippelném. Elmesélte, hogy a hazájából sokan vándorolnak külföldre, hiába dübörög a gazdaság, rengeteg a munkanélküli. Amikor megkérdeztem miért, azt válaszolta, hogy azon a kis területen 50 millióan élnek és visszakérdezett, tudom-e mi nincs Dél-Koreában?

Óvszer? - válaszoltam vonakodva.

Erre olyan jóízűt nevetett, hogy elfelejtette mit akart mondani.

DSC00795.JPG

Ez a nap kifejezetten könnyű volt. Nagyrészt sík terepen mentünk, napsütésben, pillangókkal és nyalókákkal. Pár km-el Torres del Rio után egy órán keresztül minden 100 méteren ki volt írva, hogy Viana előtt lesz egy bár, ahol lehet kávézni. Egy idő után már nem is a kagylót kerestem a szememmel, hanem a táblát. 3 nyelven volt ráírva nagy betűkkel a kávé szó. Mire odaértem, már semmi mást nem kívántam jobban csak egy jó erős feketét. Ez az élethelyzet mutatja be legjobban mi az a marketing. A bár igazából egy rozoga lakókocsi volt a domb tetején, amin több rozsda volt, mint festék. Az utolsó táblán egy eszpresszót feléd nyújtogató kockahasú spanyol csávó volt látható, ezzel azt a benyomást keltve, hogy ilyen pincérek fogják lesni minden kívánságod. A lányok elkezdték beelőzni a fiúkat, aztán sóhajtozva vették tudomásul, hogy a napbarnított Diegojuk egy 80 körüli sörhasú vénember, akinek a sapkája és a halszaga elárulta, hogy szeret horgászni. Na de, ami ezután következett, arra én sem számítottam. Nem volt kávé.

Logronoban egy olyan kocsmába sikerült betérnem, ahonnan csak azért nem jöttem ki, mert nem mertem. Már az ajtó láttán gondolkoznom kellett volna, ugyanis volt benne egy golyó és szemmel láthatóan több kocsmai verekedésnek is tanúja lehetett, de gondoltam, biztos Pesti romkocsma jellegű hely lesz. Egy "két férjemet öltem meg és négyszer voltam börtönben" típusú nő állt a "pultban". Azért idézőjeles, mert egy sarkainál letört asztal volt az, a csaj háta mögött a "bár" 3 polc volt, rajta fehér címkékkel ellátott átlátszó löttyökkel és egy kereszttel. Legalább el fognak rendesen temetni, ha már vallásosak, gondoltam magamban, amikor a nő mind a két fogát kivillantva próbált rám mosolyogni és kérdezte mit adhat. Itt már nem volt visszaút, nem tehettem meg, hogy fogyasztás nélkül kiteszem a lábam, ha egyáltalán eljutottam volna az ajtóig. Kértem egy narancslevet, mert gondoltam az itt biztos nem lesz és akkor mondhatom, hogy jaj de kár, akkor megyek is. Erre rágyújtott és elment a "raktárba", ami szerintem a WC volt, de akkor ott felőlem a klotyóból is kimerhette volna, akkor is megiszom húzóra. Szerencsétlenségemre előkerített egyet, majd a poharat a magasba emelve, megnézte a fényben tiszta-e. Hát itt már hálát adtam az égnek, hogy beadattam magamnak a Hepatitisz A, B elleni védőoltásokat. A papa bicskáját szorongattam a zsebemben, szerintem tök feleslegesen, mert 5. szülinapjára nagyobb kést kaphatott, mint az enyém. Feszengve, minden értékemet magamon hagyva, ledöntöttem a narancslevet, miközben a nő szúrós szemmel valamit motyogott spanyolul és itt jön a döbbenet. Vettem volna elő a pénztárcámat, amikor mutogatta, hogy tegyem el és Buen Camino. Mit tanultunk ma gyerekek? Ne ítélj elsőre.

DSC00797.JPG

A szállás szokás szerint jégbarlang és először azt hittem egyedül vagyok. A recis rögtön a közepébe vágott és megkérdezte, hogy alul vagy felül szeretnék-e lenni. Mondom meg szoktak előtte hívni valamire, de jó, legyen felül. Erre a folyosó végéről kuncogásra lettem figyelmes, amiből kiderült, hogy egy olasz lány lesz a lakótársam, aki később elmondta, hogy a kérdés hallatán neki is ez jutott először eszébe, de félt rá ilyen választ adni. Milánóban lakik és azért jött a Caminora, mert el akar válni, de a szüleihez meg nem akar visszaköltözni.

Páran már ezt is kérdeztétek tőlem, hogy miért jöttem el erre az útra. Egyszerűen kell a kaland. Ennek ellenére szeretek egész nap heverészni és olvasgatni, de igyekszem minél több izgalmas dolgot kipróbálni.

Holnap ismét 29 km-es napom lesz és ebben a pillanatban ordította el magát egy pasi a fürdőben, hogy HOT WATER! THERE IS HOT WATER!, ezért most sietek lecsutakolni magam, mielőtt elfogy a meleg víz.