Arbeitslosengeld

Kell a Bestätigung (igazolás, miszerint visszamegyünk dolgozni a következő szezonra) az Arbeitslosengeld-hez (Munkanélküli). Erre azért van szükség, hogy ne keressen a hivatal neked munkahelyet és ne kelljen bejárnod három naponta interjúra, de amióta szigorítottak, azóta jóformán csak az osztrákok kapnak munkanélküli segélyt.

Mi elintéztünk mindent. Bejelentkeztünk állandó lakcímre a Levi szüleihez Grazba, megcsináltattuk az Anmeldenbescheinigung -ot (Tartózkodási engedély), elkértük a Lohnzetteleket (Bérpapír), osztrák telefonszámot adtunk meg és megvolt az egy év munkaviszonyunk is két év alatt, de mégsem kaptuk meg. Kijöttek ellenőrizni minket, minden szekrényt kinyitattak velünk, megnézték mennyi pipere cucc van a fürdőben, hány fogkefe a tartóban és hogy hol alszunk. Ez egy kétszobás lakás, az egyikben rendes franciaággyal, a másikban szétnyitható kanapéval. Végül ebbe kötöttek bele. A hölgy szerint nem életszerű az, ha kinyitjuk minden este a kanapét, aztán reggelente elpakoljuk. Ezután különböző eseteket találtam fórumokon, ahol olvastam egy 12 éve folyamatosan kint dolgozó férfiról, aki azért nem kapta meg az osztrák munkanélkülit, mert a felesége Magyarországon volt, így az életvitel központjának kis hazánk számított.

Mi nem hagytuk magunkat és elmentünk az AK-ba, ahol az ügyintéző elmondta, feljelenthetjük az AMS-t (Munkaügyi), de nincs értelme. Eddig 300 magyar tette meg és csak egy kapott segélyt, de az is megbánta, mert mindennap kimentek ellenőrizni. Persze erről is tudnék vitát nyitni, hiszen attól, hogy segélyt kapok miért kellene otthon lennem a nap 24 órájában. Elmondta, hogy tudja, ez igazságtalan, hiszen oda adózunk, ott eszünk, iszunk, élünk, ráadásul EU-s állampolgárok vagyunk, de nem segíthet.

Azóta mindenről számlát kérek és az adóvisszatérítésnél viszem a Finanzatm-hez (Adóhatóság félének nevezném), mert kicsit megnyugtat, ha minden bőrt lehúzhatok róluk.

Itt nem úgy működik az adóvisszatérítés, mint otthon. Legutóbb 1000 eurót kaptunk fejenként. Mindent visszaigényelhetsz vagy megpróbálhatod és majd a Finanzos eldönti lehet-e. Nekünk sikerült munkaruhát, nyelvtanfolyamot és benzin költséget is kifizettetni az osztrák állammal. Ezekhez hozzájön az adózás, miszerint, ha nem éri el a fizetésed az évi 10 000 eurót, akkor a levont SzJA-t teljes egészében visszakapod. Nem tudom ez változott-e, mindenki fáradjon be a helyi Finanzatm-hez tájékoztatásért vagy bízzon meg egy céget az adóbevallásának elkészítésével, ami kb. 70 eurótól már elérhető. Online is beadhatod a bevallásod, de ehhez ismerni kell a német szakszavakat, így ezt csak németül jól beszélőknek javaslom. Az egész folyamathoz csak az e-cardodra és a számlákra lesz szükséged.

Szóval a munkanélküli mizériával együtt elegünk lett egész Ausztriából és irány Málta.