Itt vagyunk

A kompról először megpillantva a szigetet, már amennyit láttunk, mert éjjel volt, amerikai álom érzés fogott el, mint amikor apák mesélik a filmekben tátott szájjal, csorgó nyállal ámuló gyerekeiknek, hogy hajóval érkeztek Amerikába 10 dollárral a zsebükben és csodák csodájára, hétfőről szerdára már egy los angelesi luxus villa tulajdonosai voltak 6 Ferrarival a garázsban és négy prostival a nappaliban. 

De ne szaladjunk ennyire előre, ugyanis van sok, szerintem hasznos információ, amiről én is örültem volna, ha tájékoztatnak,  ezért ezekkel kezdem.

Kocsival jöttünk ki, ezen az útvonalon:

 

Soknak tűnik, de egyáltalán nem volt vészes, persze nem is egyszerre vezettem le, meg aztán én már edzésben vagyok az Ausztria-Magyarország 12 órás távokkal, a Dominóval meg hatalmas szerencsém van, mert nagyon jól bírja a utazást. Általában elfekszik hátul és beletörődve a sorsába, végig csak alszik.

Javaslom ne friss jogsival induljatok el, mert a BMW-seknél csak egy rosszabb van, az olasz BMW-s és, ha a temperamentumuk nem lenne elég, a városokban nem nagyon alkalmaznak útfestéseket, ennek köszönhetően az esélytelenek nyugalmával közlekedtem Rómában. Nincs semmilyen szabály, ezért magamnak állítottam fel egyet, miszerint, aki nagyobb, annak elsőbbsége van. Van még egy ok, amiért a friss jogsis kollégák inkább repülővel jöjjenek, ez pedig a Máltai fordított közlekedés. Jobb kormányos autók, bal oldali közlekedés. Először furcsa volt, de két nap után már én dudáltam le őket az útról, egyébként itt is az olasz temperamentummal kell számolni, minden autó meg van húzva, be van törve a lámpája vagy hiányzik az eleje, oldala, hátulja. Amikor kimész az útra úgy érzed magad, mintha egy aréna közepén lennél és az életedért küzdenél. Először ijesztő, aztán elkezded élvezni, majd egy héttel a kiérkezésünk után már nézem, milyen autót vegyek, amivel nem sajnálok törni, zúzni.

A költségek:

  • Autópálya matrica Mo.: 3100 Ft

  • Autópálya matrica Szlovénia: 15 euró

  • Autópálya Olaszország (kapus rendszer): 50 euró (ezen az oldalonlehet tájékozódni)

  • Üzemanyag 7 literes átlagfogyasztással: 73 000 Ft

  • Komp (Olaszország - Szicília): 40 euró 

  • Komp (Szicília - Málta): 216 euró

Összesen: 174 000 Ft.

Nekünk így volt a legolcsóbb, mert ki tudtuk hozni minden cuccunk, a Dominót sem kellett ketrecbe zárni és a kocsinak is nagy hasznát vettük a szigeten.

Megy egy komp Pozzaloból, a menetideje 1 óra 45 perc és indul egy Cataniaból, a menetidő 9 óra, mi az előbbit választottuk. A jegyet Máltára, szerettük volna megvenni online, mert úgy tudtuk csak reggel és este megy hajó, de az oldal felettébb okos karbantartói nem veszik le a már betelt időpontokat, de a pénzedet annál inkább zárolják a számládon egy hónapig. Lefoglaltam a helyet a 19:30-as kompra, leszedték a pénzt, majd küldték az e-mailt, hogy betelt, azonban kedvesen felajánlottak egy alternatívát, miszerint a 21:30-as hajóra lehet még jegyet venni. Éltem is a vissza nem térő alkalommal, erre jött egy újabb e-mail. Betelt. Akik ismernek, tudják, hogy nem az én képem van a lexikonban a "nyugodt" szó definíciója mellett. Nagyon hamar fel tud menni bennem a pumpa, ha valamit egyszerűen meg lehetne oldani, de a nem az adott feladatra megfelelő emberek alkalmazásának köszönhetően (drót fonóból TSZ elnök), mégsem sikerül. Egyszer a kormányablakban annyira kiakadtam, hogy utána hetekig néztem a Youtube-ot, feltett-e valaki. Az ügyintéző hölgy, aki valószínűleg addig a pillanatig szerette a munkáját, felajánlotta nekem a hiper-szuper, chippes, elektronikus, kávé főzős személyi igazolvány kiállítását, erre a következő beszélgetés zajlott le közöttünk:

- 2 év múlva jár le a régi, miért csináltassam meg?

- Mert egyfelől vizuálisan tartalmazza tulajdonosának személyes adatait, másfelől elektronikus tároló elemmel is rendelkezik, mely további személyes adatokat tartalmazhat (TAJ szám, adószám, ujjnyomat, vészhelyzet esetén értesítendő személy, stb.).

- Ez mit jelent számomra a hétköznapokban? Megkönnyíti az életem? Nem kell magammal hurcolnom 100 db kártyát, mert ezen minden rajta van?

- Pontosan!

- Hogyan működik? Hogy olvassák le az adataimat?

- Hát a rendszer még nincs kiépítve...

- Mikor lesz?

- 2-4 év...

- Olyan lesz mint a négyes metró? Mire kiépítik a rendszert, ismerve az itthoni kapkodást, már csináltathatom a következőt. Miért? Mondja meg nekem miért vagyunk mi ekkora balfaszok az EU többi tagállamához képest? Könyörgöm, mire van még szükség ahhoz, hogy ne használjunk el minden egyes kis ügy elintézéséhez 8 tonna papírt és mire van még szüksége ennek a szerencsétlen országnak ahhoz, hogy az embernek ne kelljen kivennie egy tetves hét szabadságot, hogy el tudjon intézni valami elképesztően röhejes dolgot? Miért kell az ügyfélkapu regisztrációjához még mindig személyesen bemennem, miközben az egésznek az lenne a lényege, hogy rugalmasan tudjak intézni dolgokat? Miért kell még mindig postai úton elintéznem mindent 800 km-rel otthonról, EU-s tagállamból, amikor van, e-mail elektronikus aláírással, fax, meghatalmazás, ügyfélkapu, telefon? Miért csak a magyar bankok képtelenek alkalmazkodni és egy rohadt igazolás kibocsátásához személyes megjelenést kérni, miközben az osztrák bankos hölgy felajánl legalább 8 alternatívát? Miért kell még mindig magammal hurcolnom a forgalmit, amikor más országban képesek voltak a jogsi chipjébe beépíteni az adatokat? Nem hogy egyszerűsödne a dolog, a legutóbbi műszaki vizsgánál kaptam még egy plusz papírt, amit bent kell tartanom a forgalmi, a biztosítás, a jogsi és a személyi mellett, mivel ha megállít a rendőr már ezt is kérheti és hatalmas szerencséd van, ha nem kell a legutóbbi kecske áldozatból megmaradt vért is a rendelkezésére bocsátanod. Mondja meg kérem, miért vagyunk mi még mindig ennyire a szocializmusban? Miért vagyunk mi ekkora balfaszok???!!!!!!!!

Ezt mind sikerült annyira hangosan, a monológ végére már magamból kikelve előadnom, hogy legközelebb mehetek Fehérvárra intézkedni.

Szóval, nem vagyok egy nyugodt ember, ezért, amikor már a negyedik időpontra is küldte az e-mailt a komptársaság, hogy foglalt, felhívtam őket. Megkértem az úriembert, küldjön a bankomnak egy zárolás feloldásáról szóló nyilatkozatot, különben egy hónapig zárolva lesz a 216 euró a számlámon, erre közölte, nem tudja miről beszélek, ők nem vonták le a pénzt, ezért a bankommal beszéljek. Nem is azt mondtam, hogy levonták, azt mondtam zárolták, ha levonták volna, a pénzem visszautalását kérném, de mindegy, itt ezen a ponton már feladtam. Felhívtam a bankom, aki közölte, hívjam a komptársaságot... 2018... 

Kb. 60-120 perc dühöngés, csapkodás, anyázás következett, nem is a pénz miatt, hanem mert 2018 van!!! Legyünk már rugalmasabbak!!!

Ezután, kapaszkodjatok meg, amikor odaértünk a kikötőhöz kiderült, hogy valójában egész álló nap csak egy komp megy, este 21:30-kor, amire akkor jutsz fel, ha szerencséd van, ezért javaslom mindenkinek, jóval előtte érkezzen meg, 19-től kezdik meg az autók, valamint emberek átengedését. Akkor kapsz jegyet, ha 20:30-ig nem érkezik annyi felszálló, mint amire számítottak, de csak úgy, ha a jeggyel nem rendelkezők sorában az elsők között vagy, mert lehet az utolsó már nem fér fel, illetve, ha van kenő pénzed. A mögöttünk álló BMW-s 100 euróért cserébe elénk állhatott.

 

Leszállás a kompról

Fellélegezve, hogy ideértünk, kigurultunk a hajó aljából. Szerintem mindketten a másnapi tengerparton való koktélozásra gondoltunk, amikor a kijárat előtt ránk vetette magát egy 5 főből álló sereg és kedvesen, egyáltalán nem kényszerítve, a fegyverüket az oldalukon megtapogatva megkértek álljunk félre. Ki kellett szállnunk, erre meglátták a kutyát és rávetették magukat. Mire kettőt pislogtam már arról tárgyaltam, hogy ne toloncoljanak ki minket a kutya miatt. 

Annak idején nagyon örültem, hogy EU tagállam vagyunk és felnőtt fejjel is arra gondoltam, milyen jó, hogy nincsenek határok, oda megyek, ahova akarok. Amióta külföldön dolgozom, eddig semmi előnyét nem élveztem az EU-nak, ugyanis a Boszniából érkező kollégáknak ugyanúgy egy útlevelet kell felmutatni a határon, ahogy nekem egy személyit, ha egyáltalán megállítják őket és ugyanúgy minden féle herce-hurca nélkül vállalhatnak munkát az EU-ban, ráadásul könnyebben jutnak munkanélkülihez, mint én EU-s állampolgárként. Lásd: Arbeitslosengeld - osztrák munkanélküli

Sajnos Máltán sem tapasztaltam mást, de egyenlőre maradjunk a kutyánál. Ez a rész, azoknak lesz fontos, akik szintén állattal érkeznek a szigetre. Én nagyon rendes gazdi vagyok, megkérdeztem az állatorvosomat kell-e az útlevélen és a veszettség elleni oltáson kívül más is Máltára. Azt mondta nem, esetleg szívférgesség ellen ad 6 darab tablettát az elég 6 hónapra, de ennyi. Megmutattam a határőrnek a Dominó papírjait, útlevél, oltási könyv, az utóbbit el se vette a kezemből. Az elkezdte lapozgatni az útlevelet, majd mutogatott egy üres oldalra, idegesen kérdezgetett miért nincs itt semmi, miközben a másik négy kolléga körbeállt minket. Annyira szürreális volt az egész, hogy visszakérdeztem hova hozott a komp.

A pasi ezt nem tartotta annyira viccesnek és közölte vagy fizetek 3100 eurót vagy mehetünk haza. Mondom ha kerítek ügyvédet, akkor is ez a két opció marad? Kiderült, hogy a Dominónak a féregtelenítő tabletta nem lett beleírva az útlevelébe, ezért nem engedtek át minket. Felajánlotta a pasi az egy éjszakás karantént, miután kiejtettem a számon az ügyvédet. Vissza csak másnap este tudtunk volna menni a komppal ezért még könyörögtem egy sort, hogy ne vegyék el a kutyát, menhelyről hoztam, ha bezárom egy ketrecbe, azt hiszi ott hagyom és a Dominó egyébként is retteg, ha idegen helyen egyedül van, ráadásul nem is érhet hozzá más, mert azonnal morog és odakap. Csak engem szeret meg Anyát, rajtunk kívül esetleg a barátaimat elviseli, de náluk is van egy határ. Egyébként sem értettem mi derül ki egy 8 órás megfigyelés alatt, ráadásul féregtelenítő tablettáról beszélünk könyörgöm. Végül el kellett vinnem a helyi sintér telep karantén szekciójába, ahol be kellett zárnom egy kennelbe a síró kutyámat. Szerintem jobban bőgtem, mint életemben bármikor.

Másnap benyújtottak egy 40 eurós számlát, amelynek a kifizetésével elhozhattuk a kutyát. Megjegyeztem, hogy ha csak erről volt szó, elkérhették volna a pénzt és tölthette volna az éjszakát a hotel szobában a Dominó. Ennek többszörösét is kifizettem volna, ha ettől az egésztől megkímélnek. 

Az le van szarva, ha én beteg vagyok és behozok valamit a szigetre, de a  kutyám féregtelenítő tablettája rohadt fontos. Szerintem több értelme lenne az embereket kivizsgálni, mint az állatokat, hiszen mi több nyavalyát tudunk behozni, ha mindenképp a betegség megelőzés a cél, de itt egyértelműen a pénzszedés volt. Szóval azt javaslom, mindent adassatok be a kutyának otthon és töltsön ki minden oldalt az orvos, mert nem érdekli őket, hogy erre rendszeresített EU-s útlevéllel rendelkezel. Ami érdekes, hogy a rendszáma alapján Ukrajnából érkező rottweilereket szállító kis teherautó úgy suhant el mellettünk, mint a huzat...

Azt olvastam itt mindenki rajong az állatokért, de eddig nem ez a tapasztalat, kivéve a macskákat. Törvény védi őket és ugyanez kötelez is arra, hogy etesd őket a patkányok miatt. A kutyákat illetően viszont rengeteg szabály van. A hotelben 150 euró kauciót kellett letenni a Dominó miatt, miközben két lány segg részegen egy szál csöcsben jelentkezett be mellettünk, később egy másik tündérke végig hányta a lift és a folyosó közti távolságot, de a kutyám, aki elfekszik és egy szava nincs nyilván több kárt fog okozni. Az erkélyre nem vihettem ki, gondolom a hányás kit érdekel, de a kutya nem szép látvány egy erkélyen. A buszokon csak szájkosárral mehet és mindenhol pórázon kell tartani, kivéve hála az égnek a tengerparton, de előre félek, mikor várnak majd ott is tiltó táblák. 

Albérlet

Nagy szerencsénk volt az albérlettel, ugyanis szezon közben, kutyával szinte lehetetlen jó áron, jó helyen albérletet találni. Hála Barabás Csabának, egy itteni ingatlanközvetítőnek, akinek az elérhetőségét itt találjátok: https://www.facebook.com/csaba.barabas.31 

találtunk egyet. Kicsit kupi van, mert akkor csináltam a képeket, amikor beköltöztünk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A tulaj nagyon kedves volt és segítőkész, felajánlotta, hogy 12 hónap helyett 6 hónapra kössük a szerződést, mert most vagyunk itt először, hátha nem fog tetszeni. Ha úgy gondoljuk minden klappol, akkor meghosszabbítjuk.

Gyönyörű a sziget, nagyon szép helyen vagyunk és hálás vagyok, hogy ide is eljutottam, de első benyomás szempontjából nem ez lett a kedvenc helyem, a Dominó miatt sem és, mert elképesztő kosz van. Úgy szemetelnek az emberek, mintha muszáj volna, viszont 3 év vendéglátás után, hála egy barátom közvetítésének és az angol tanáromnak, irodai munkát kaptam a szigeten, ezért ez ellensúlyoz mindent. A pincér állást visszamondtam és holnap kezdek Vallettában, Málta fővárosában, ami kb. akkora, mint a Hősök tere. 

Holnap megyünk intézni a papírokat, amik a munkavállaláshoz és a tartózkodási engedélyhez kellenek. A formanyomtatványokat kitöltve látom itt is, hogy a nem EU-s állampolgároknak könnyebb dolguk van, mint nekünk. Ezzel folytatom később.

fdsf.jpg