Gyakori kérdések

1. Miért kell hálózsák, ha nem sátorban alszol?

Mert nem szeretnék azzal a pléddel takarózni, amivel előttem 5-10 ezer ember és így a szellemek nem tudnak hozzámférni.

2. Mások drága bakancsot ajánlottak.

Ez nem kérdés, de feltételezem arra gondolsz, hogy a Decathlonos olcsó, szar. Tudom, hogy most ártani fogok a bábolnai csődör bőréből készült, 100 000 Ft-os cipőket értékesítőknek, de ez a bakancs eddig több, mint elég. Átgázolhattam vele pocsolyán, sáros terepen, akár patakban is sétálgathattam és a legnagyobb esőben, mégis száraz maradtam. Egy csepp vizet sem engedett át, hidegben melegen tartott, melegben pedig nagyon jól szellőzött, szóval szerintem csúcsminőség. Nem törtem be, mégsem lett vízhólyagom és pihe könnyű. 20 000 Ft volt. Nem feltétlenül igaz, hogy ami olcsó az rossz is, de azért ne rendelj kínából 5000-ért táblagépet.

3. Hány éves a svéd királyné?

Amennyinek érzi magát.

4. Előre lefoglaltad a szállásokat? Ha nem, mit csinálsz, ha valahol már nincs szabad hely?

Nyáron, amikor rengetegen vannak nem árthat, bár én, mivel ez egy kaland, akkor sem foglalnám le előre. Most sem teszem. Ha nem lenne, valószínűleg kinéznék egy szimpatikus dobozt, vagy helyet kérnék egy kutya mellett.

5. Hol tartod alvás közben az értékeid?

Az övtáskámat vagy a párna alá teszem vagy be a hálózsákba a lábamhoz. A hátizsákom lent van a földön.

6. Milyen szerinted felesleges dolgokat vittél?

A fejlámpa egyértelműen az. A telefon fénye elég. Van, aki annyira korán indul, hogy még sötét van, annak lehet kell, de én lusta vagyok, inkább alszom.

Evőszeköz. Teljesen felesleges, van a szállásokon. Csak kést hozzál, az is inkább bicska legyen.

Dezodor.

7. Edzettél előtte? Ha nem, nem féltél, hogy nem fogod tudni végigcsinálni?

Nem. Ahogy gondolom úgy lesz. Ha attól félek nem fog menni, akkor az edzéssel sem fog. Ha tudom, hogy menni fog, akkor meg is csinálom. Ha nem vagy edzésben valószínű nagyobb az esély a sérülésre, de igyekszem elkerülni és mindennap erotikus masszázsban részesítem magam.

8. Hány kilóval indultál? Hány kiló a táskád? Hány éves vagy?

Én 55, a táska 7.

1990.07.13-án születtem, csiripeltek a madarak és szikrát szórt a Nap.

9. Ha az ősrobbanás jelentette a világegyetem kezdetét, akkor hogyan fog bekövetkezni a vég?

A Nap el fogja nyelni a Földet kb. 5 milliárd év múlva, de "már csak" egy milliárd év és élhetetlen lesz a bolygónk a Nap közelsége miatt. Volt egy hobbi csillagász főiskolai tanárom.

10. Mi mennyibe kerül?

Én mások blogja alapján 5 eurós szállásokkal számoltam és 8-10 eurós zarándokmenüvel. Mosni nem szándékoztam géppel, de arról azt olvastam 2 euró. Hát ezek az adatok jó pár évvel ezelőttiek lehetnek, mert alig találni adományalapú vagy 5 eurós szállást. Azt mondanám 10 euró/nap-ot vegyél alapul a szállásra. A menük is 12 eurótól kezdődnek, ritka a 10. A mosás 3 euró, szárítás szintén. Napi 20 eurós költéssel számolhatsz, de inkább 25. Ez a francia út.

11. Mit eszel?

Árva kisfiúk szívét.

Általában este veszek zsemlét, vajat, szalámit, zöldséget és megcsinálom reggel szendvicsnek. Néha menü helyett az a vacsim is. Napközben protein szelet.

12. Annyira imádlak, ha tudtam volna, hogy most vagy úton...egy szintén dunaújvárosi.

Köszi :)

13. Napi káromkodás átlag?

Ez nagyon függ a tereptől és a szókincstől. Pl. első nap percenként 10-20. Ma szinte semmi. Azt mondanám napi 4-5 kicsúszik ba..sza meg...

16. Szoktál zenét hallgatni útközben? Ha igen milyet? Segít a gyaloglásban?

Hegymenetnél a kemény rockot ajánlom. Szoktam, igen, és segít. Az, hogy milyet, nehéz kérdés, mert nekem nagyon vegyes az ízlésem. Ami bármely mennyiségben jöhet az jazz, blues, valamint a régebbi zenék. Ha segít, akkor itt van, hogy ma mit hallgattam:

 • Uptown Girl - Billy Joel

 • Shut up and Dance - Walk the moon

 • Cheerleader - OMI

 • Wake me up before you go-go - Wham!

 • You make my dreams - Daryl Hall & John Oates

 • Trouble man - Marvin Gaye

 • In my Veins - Andrew Belle

 • September - Earth, Wind & Fire

17. Van jelenleg munkahelyed? Ha igen, hogy fogadták, hogy egy hónapig távol lennél?

Ausztriában dolgoztam, de szeretném az angol nyelvtudásomat fejleszteni, ezért májusban megyek Máltára. Mivel én szezonoztam kint pincérként, ezért nekem a két szezon közötti időben így is úgy is volt lehetőségem. Előtte Pesten dolgoztam, ott mar nehezebb lett volna, de egy normális főnökkel megbeszélés kérdése az egész. Tudom ritka az ilyen.

18. Nyelvtudás nélkül hogyan lehet boldogulni? Spanyol vagy angol szavakat és kifejezéseket érdemes tanulni az útra?

Meg tudod értetni magad mutogatással és abból is kerekedhet egy jó beszélgetés, hiába csak kapálóztok. Szerintem illik megtanulni az adott ország alapvető kifejezéseit, de elsősorban az angolt javasolnám, mert azt megérti mindenki.

19. Hogyan intézed a WC dolgát?

Egyik napomban leírtam, hogy minden WC, ami nem sör és ezzel szerintem meg is válaszoltam a kérdést.

20. Ki sétáltatja, gondozza most a Dominót?

Anyukámnál van kertes házban, együtt alszanak, esznek és remélem a napjaimat is együtt olvassák, miközben a sok szőr őrületbe kergeti Anyát, hiába mondom, hogy az szeretet szál és minél több van belőle, annál jobban szeret minket a Dominó :)

21. Miért nem vitted magaddal a kutyát?

Mert a légitársaság szerint az üvöltő gyerek mellett a csöndben fekvő kutya már nem fér el zavaró tényezőként, illetve a vonattársaság sem túl állatbarát, ezért 6 órát kellett volna ketrecben a sötét csomagtérben töltenie a vonaton, aminek érthető okokból nem akartam kitenni.

22. Családod, esetleg párod mit szólt hozzá, hogy egyedül mész?

Kész tények elé állítottam őket, amire az első válaszuk az volt, hogy meg fognak az úton erőszakolni. Másodszorra már támogattak, bár mindennap félnek, hogy bajom esik. 

23. Az esti fürdés után mindenki ott flangál egymás előtt pizsamában meg papucsban? Hozzá lehet szokni ehhez a mindennapos pizsama partyhoz?

Nagyjaból pizsamaban flangálunk igen. Nekem nem jelentett gondot hozzászokni. Igazából ez volt a természetes számomra, hiszen napi X km után igyekszünk kényelmesen lenni.

24. Mennyire vagy elégedett a hátizsákoddal? Pro és kontra

Mellette:

 • Olcsó

 • Vízálló

 • Sok zsebes

 • Minden elfért benne kényelmesen

 • Menet közben hátra tudok nyúlni mindenért

Ellene:

 • Nem tud kávét főzni

 • Egy cipzár nem funkcionál

25. A kalandvágy motivált csupán? Miért indultál útnak?

A kalandvágy  az  nagy szerepet  játszott. Szeretek  utazni, más  kultúrákat  megismerni. Remélem novemberben el tudok menni Afrikába is  egy hónapra önkéntesként.  Másodsorban úgy gondolom ennyi időt mindenkinek el kellene töltenie saját magával. A hétköznapi életben kapott rengeteg inger miatt már nem halljuk a saját gondolatainkat. Ha vannak még egyáltalán. Éppen ezért javaslom, hogy mindenki egyedül vágjon bele.

26. Ebben a tempóban mikor érkezel Compostelaba?

26-án. 27-én nézelődöm, elmegyek az óceánhoz és 28-án indulok haza. Aznap éjjel már az ágyamban alszom :)

27. Van hajszárító a szállásokon? Milyen gyakran tudsz hajat mosni?

Egy-kettőben láttam, de nem túl gyakori és 1 euró öt perc szárítás. Én olyan gyakran tudok, amilyen gyakran szeretnék, mert nem szoktam szárítani a hajam. Éjjel megszárad magától.