top of page
Hát én immár kit válasszak, KATA-t, EV-t vagy Átalányadót

Letölthető az adókalkulátorom, katt ide

Hírek: HTML Embed

Szeptembertől csak magánszemélyeknek számlázhatnak a KATA vállalkozók

KATA VISSZATÉRÍTÉS 2022

Legfontosabb tudnivalók röviden összefoglalva:


  • Amennyiben családi kedvezményre vagy jogosult, akkor a 2021-es évre 25%-os adóvisszatérítést fogsz kapni a befiztetett KATA adó alapján.

  • Ha egész évben főállású katás voltál akkor ez (12*50.000/4) 150.000 Ft, ha a 75.000 Ft-os katát fizetted akkor 225.000 Ft.

  • Nem vehető figyelembe a visszatérítés kiszámításakor vészhelyzetre való tekintettel meg nem fizetett tételes adó összege.

  • A visszatérítés kiutalásához 2021. december 31-ig elektronikus vagy papír alapon nyilatkozatot kell beküldeni a NAV-nak. 

  • Ha nem, vagy késedelmesen nyújtod be a nyilatkozatot, akkor majd a bevallásodban veheted igénybe, a megfelelő adatok megadásával.

MIHEZ KEZDJÜNK A SZTORNÓ SZÁMLÁKKAL A BEVÉTELI NYILVÁNTARTÁSUNKBAN?

Mi is az a sztornó számla?
A törvényi előírások szerit számlát utólag tilos módosítani. Tehát, ha egy számlát kiállítottunk, akkor azt utólag módosítani nem lehet. Ez igaz a kézi és a számítógépes programmal kiállított számlákra is. Így, amennyiben mi kiállítottuk a számlát, de az ügylet nem jött létre, akkor sztornó számlát kell kiállítanunk. Leegyszerűsítve, a sztornó számla valójában semmisé teszi a korábban kiállított számlát.

Hírek: HTML Embed

EGYÉNI VÁLLALKOZÁS INDÍTÁSA 2022, HOGYAN KEZDJ NEKI?

Kiknek ajánlott az egyéni vállalkozás indítása? 


Az egyéni vállalkozás az egyik legideálisabb vállalkozási forma kezdő vállalkozóknak. Az ok egyszerű: a vállalkozás indítása könnyű, gyors és nem jár kiadásokkal. Sokkal költséghatékonyabb, mintha céget alapítanál. 

Mielőtt nekivágsz az egyéni vállalkozás indításának, mindenképp érdemes azonban mérlegelned, hogy valóban ez a tökéletes választás?! Nem árt könyvelővel vagy adótanácsadóval konzultálnod a felmerülő költségekkel és adózási kérdésekkel kapcsolatban, hogy meghozhasd a legjobb döntést.

Hírek: HTML Embed
bottom of page