Készülünk Ausztriába

Én Angliát szerettem volna, de ott albérletet kellett volna fizetni. Mindenképpen olyan helyet kerestünk, ahol a szállás és a napi háromszori étkezés ingyen van. Ezért a választásunk Ausztriára esett. Miután mindketten épp, hogy nem értük el az anyanyelvi szintű német nyelvtudást, így ebben az esetben is a közvetítőcég mellett raktuk le a voksunkat.

Nagyon bonyolult volt találni egyet. Beírtuk Googleba, hogy "Munka Ausztriában". Mennyit kellett sakkoznom, hogy ilyen elsöprő logikám legyen.

Három másodperc alatt meg is találtuk a nekünk valót. Ennek is ugyanúgy utánanéztem fórumokon, Facebook csoportokban és a honlapon is. Bár a weboldalakon található visszajelzések nekem mindig túl selfmarketingesnek tűnnek, így sok segítséget nem nyújtanak a megfelelő cég kiválasztásában, hiszen mindegyikről áradoznak az eddigi ügyfelek és mindig az a vállalat a piacvezető, akinek a oldalán éppen vagy, valamint a legtöbb elégedett ügyfél is pont ahhoz tartozik, akikről olvasol.

Nagyon segítőkészek voltak, mindenről tájékoztattak minket és bármilyen kérdéssel, aggodalommal fordulhattunk hozzájuk, egyébként potom 130 000 Ft-ért (fejenként) cserébe ez el is várható. Éppen ezért, akinek van egy gyenge középfokú nyelvtudása, az szépen menjen fel az AMS.AT-ra és keressen munkát. Ez az osztrák munkaügyi központ honlapja. Semmivel sem lesz lassabb a folyamat. Én a harmadik hotelt már az AMS honlapján találtam, de erről majd később.

Itt is volt egy interjú, amin, ha nem vagy elég kommunikatív és arra a kérdésre, hogy Wie alt bist du? (Hány éves vagy?), azt válaszolod, hogy Ja (igen), akkor sajnos érzékeny búcsút vesznek tőled, mert elvárnak egy minimális szintet. Hozzáteszem volt olyan kolléganőm, aki egy szót se tudott, mégis boldogult.

Kaptunk egy lehetséges kérdésekből álló listát, hogy fel tudjunk készülni a megmérettetésre és valóban ezek közül választottak, úgyhogy ezen az akadályon is szépen át lehet lendülni, csak gyakorolni kell.

Miután megvolt az interjú, el kellett készítenünk és küldenünk a német nyelvű önéletrajzunkat, esetleg referenciánkat.

Remélem nem lep meg, ha azt mondom kifejezetten az önéletrajzhoz készült fényképet kell beletenni. Gondolok itt a sima, egyszínű háttérre, egy ingre vagy valami szolid felsőre, amiből nem akarnak vulkánként kitörni a melleid, kevés smink, kevés ékszer. A kevesebb több elvén gondolkodjunk.

Ők kijavítva visszaküldték, nekünk rá kellett bólintani és már írhattuk is az e-mail kísérőlevelét. Nem kell megijedni, ez egy sablon, amit csak ki kell egészítened a saját pályázatodra mintázva. Személy szerint, úgy gondolom, senki sem olvasta végig, valószínűbb, hogy automatikusan az önéletrajzunkkal kezdték, ugyanis a sablon legalább egy oldal volt. Ha valaki kíváncsi rá vagy ihletet merítene, az megtalálja a mellékletben.

Az interjú

Van egy rossz hírem. Neked, vagy ha párban mentek ki, akkor kettőtök közül valakinek kell annyira tudni németül, hogy az irántad/irántatok érdeklődőkkel le tudj folytatni egy viszonylag gördülékeny beszélgetést arra vonatkozóan, hogy mikor tudnál/tudnátok kezdeni, fizetési igény, mióta dolgozol/dolgoztok a megpályázott pozíciókban...stb. A nyelvtan ilyen szempontból nem fontos, aki tud németül beszélni, de nem helyesen nem kötnek bele. Én még nem voltam biztos magamban és a nyelvtudásomban, ezért maradtam a szobalánykodásnál.

Amikor ezekkel készen vagy, tehát megvan az önéletrajz és a kisérőlevél, akkor a cég kiküldi több, mint 15 000 hotelnek a pályázati anyagodat és szépen várod, hogy csörögjön a telefon vagy jöjjön az e-mail. Az osztrákok nem olyanok, mint a magyar munkáltatók, hogy 1000-ből egy visszaír a nemleges válasszal, nem is feltételezve a pályázat elküldése utáni pozíciódat, miszerint reménnyel telve napi 24 órát görnyedsz a telefon fölött. Ők akkor is adnak életjelet, ha az egyébként a munkakeresésed szempontjából negatív, tehát visszautasítás.

A mi esetünkben a telefonos megkeresés és az önéletrajz kiküldés között eltelt idő úgy 12 másodperc lehetett, ezt abból sikerült megállapítanom, hogy amikor a Timiék jelezték a folyamat elindulását, akkor éppen a kávém utolsó kortyánál tartottam és az első hívásnál meg a mosogatóba helyeztem a bögrét, miközben lágy szellő fújdogált az ablakon át és a napról napra fogyatkozó kis madarak csiripelése emlékeztetett, rá, hogy megint elmúlt egy nyár. E-mailek százai érkeztek folyamatosan és a telefon is kitartóan csengett. 

Úsztunk az ajánlatok tengerében, miközben azt hittem alig lesz, aki visszajelez. Ezután már az volt a gond, hogy nem tudtunk választani.

Azt javaslom a kilométerek alapján döntsetek ne a leendő munkáltató nyájas, behízelgő, PR szövege legyen a mérvadó, mert annak a fele sem igaz. Mindenféle bűntudat nélkül fognak titeket bevándorló, rabszolgaként kezelni, akármennyire is gondoskodó anya szerepben tüntetik fel magukat a telefonban.

Sajnos csak a téli szezon a nagy lehetőségek időszaka, ami hotelenként más és más intervallumot jelent, de nem lövök nagyon mellé, ha azt mondom November 15-től Április 15-ig tart. A nyári szezon előtt (Május 10-től Október 30-ig) már úgy kell vadászni a helyekre, mert Ausztria nem büszkélkedhet negyven fokos nyárral és tengerparttal, ezért a hotelek vagy bezárnak vagy kevesebb emberrel dolgoznak, akiket általában a téli szezonból szednek össze. Emiatt nem kell visszaköltözni anyádhoz és a kezedet vagdosva metalt hallgatnod, csak azt mondom nehezebb nyári szezonra elhelyezkedni kezdésnek.

Ezen kívül ott van még az éves állás lehetősége Bécsben, Grazban, egyéb nagyvárosban, de ezt nem preferáltuk, mert ehhez általában albérlet kell. A szezonmunka hátránya, hogy hiába tudsz többet félretenni, mint a határozatlan idejű állásoknál, a szezon végén haza fogsz menni, ahol munkanélküli segély híján abból élsz, amit megspóroltál. Az előbbi verziónál meg az albérletet kell fizetned, de ezt egy papírlap, toll és alapfokú matematika tudással ki lehet számolni. Mindenki el tudja dönteni magában melyik a jobb neki. 

dsd.jpg

Elintézendő papírok, dolgok, finomságok

Miután kiválasztottuk a szállodát, az itthoni dolgok elintézése következett. Ha más EGT (Európai Gazdasági Térség, nem összekeverendő az Európai Unióval) tagállamban biztosítva vagy, akkor Magyarországról ki kell jelentkezned, különben anyagi szempontból érdeklődni fognak utánad. Tehát fizetsz, amennyit nem szégyellnek.   

Kijelentkezésre két lehetőséged van. Az egyik, hogy személyesen bemész az OEP-hez és elmondod mit szeretnél. Kitöltetnek veled egy nyomtatványt és kész. A másik az elektronikus nyomtatvány, amelyet le lehet tölteni az OEP oldaláról, a nyomtatványkitöltő programot pedig a NAV hivatalos honlapjáról. Aki most hall erről először, annak az első verziót javaslom, akármennyire is felhasználóbarát a program, ha csak erre kell, akkor inkább személyesen, mert azoknak, akik nem tanulták vagy autodidakta módon nem sajátították el eddig a használatát, nem a felhasználóbarát jelző fog eszükbe jutni.

Ausztriában nagyon oda kell figyelned, be vagy-e jelentve, amit egyébként elég egyszerű kideríteni, ugyanis, ha szépen, legálisan, mint a mesében megy minden, akkor munkakezdés napjától számítva két héten belül az osztrák állam kiküldi az e-cardodat.

ddd.jpg

Tudom, hogy ez a magyar bürokrácia után elképzelhetetlen, olyan, mint egy álom, de így van. Nem kell bemenned sehova, nem kell felhívnod senkit, nincs szükség egy esőerdőnyi papírra és egyik irodából másikba járkálásra ahhoz, hogy megkapjad a TB kártyádat, ami, most kapaszkodjon meg mindenki, mert ez már nagyon modern lesz, CHIP-pel van ellátva. De ez még semmi.

Minden munkahelyeden töltött napot eltárol, ha új munkahelyed lesz, az ottani munkanapokat is, minden hivatalos ügyintézésnél elég csak lazán felmutatnod és még azt is látják, hogy hányszor gondoltál másra szex közben. Mindent. Az ausztriai lakhelyeidet is.

Nekem a nevemet sajnos elrontották, ezért újat kellett csináltatni, ehhez már meg kellett mozdulnom, hozzáteszem ez is elintézhető náluk online, de ahhoz már egy komoly nyelvtudás szükséges, így javaslom, ha valakinek ilyen problémája lesz vagy más észrevétele, akkor fáradjon be a helyi TGKK-ba (Tiroler Gebietskrankenkasse). Egy héten belül kiküldték az újat. Ettől függetlenül nagyjából minden papíromon, ami Ausztriához köt, más nevem van. Virga, Vera, Verga, Vrga, Vagir. A "V" a biztos.

Azt most nem részletezem, hogyan tudsz kimenni, hiszen, aki külföldre készül, egy idegen országba, idegen nyelvű környezetbe, ismeretlenek közé, ismeretlen rendszerbe, az legyen annyira talpraesett, hogy keres vonatot, oszkárt, buszt, repülőt, rakétát, amit kell.

Viszont arra kitérek, hogy mi van, ha kocsival mész ki.

Ha szezonmunkás leszel és csak ideiglenes lakcímre (nebenwohnsitz) jelentkezel be a szállodába, akkor nincs gond, mert maximum 1 évet tartózkodhatsz egyhuzamban Ausztriában magyar rendszámos autóval.

Ha éves állásod van, és ideiglenes lakcímed, akkor vagy honosítod a kocsit vagy veszel egyet kint.

Ha állandó lakcímre (Hauptwohnsitz) vagy bejelentkezve, akkor maximum 1 hónapot lehet kint a kocsi, de egy kollégám 5 éve használja így az autót, eddig gond nélkül, azonban gondolkozzunk úgy, hogy biztosan mi leszünk azok, akiket a 32. napon kapnak el úton haza felé.

Most megkönnyebbülten lesodortad az izzadtságot a homlokodról és örömtáncot járva hálát adsz az égnek, hogy anyád nevén van a kocsid, mert így kevesebb a kötelező biztosítás. Nos, mielőtt elkezdenéd bepakolni a csomagtartóba a cuccaid jelzem, hogy írnod kell egy kölcsönadásit a tulaj és közted, amit a rendőrnek fel kell szépen mutatni igazoltatáskor. (Tőlem Magyarországon is elkérték). Értelemszerűen kell belőle német nyelvű példány. De ne ezért ne táncolj, hanem mert az osztrák hatóságot nem érdekli, hogy kié a kocsi, a lényeg, hogy magyar rendszámos autó furikázik náluk.

Sokan úgy próbálják kijátszani ezt az egy hónapos határidőt, hogy aki kölcsönveszi a járművet az bedátumozza, és aláírja. Így voltaképp megújul, de ameddig erre egy rendőr nem adta az áldását, addig ezzel kapcsolatban szkeptikus vagyok.

Mindenesetre indulás előtt érdemes erről tájékozódni és előkeríteni a legfrissebb információkat, mert csak az idő alatt, ameddig a könyvet írtam olvastam 3 hónapot, 4 hónapot, megint egy évet és így tovább.

A kis család

Térjünk rá az állatokra. Nem az osztrákok szinonimájára gondolok, hanem a kiskutyusra, macskára, akárkire, aki ott fekszik melletted, miközben ezt olvasod. Ha nincs olyan ember, aki tudna rá itthon vigyázni, etetni, itatni, elrendezni, akkor légy szíves ne a menhely legyen a megoldás, hiszen a gyerekedet is megoldod. Legalábbis remélem. Nagyon sok hotel engedi a háziállatot és rengeteg kiadó lakást lehet találni, ahol a tulaj nem vet keresztet jobbra köpve és küldd el a fenébe, ha meglátja a kutyádat. Ebben is modernebb felfogással rendelkeznek, annál, mint ami nálunk jellemző. Mi kifejezetten úgy kerestünk hotelt, hogy vinni tudjuk a Dominót, aki egyébként egy közepes testű kutya, nem épp egy pincsi.  

ddddd.jpg

Ahhoz, hogy átengedjenek a határon az oltási könyvére van szükség és egy útlevélre, amit az állatorvos állít ki neked. 10 000 Ft volt. 

ssss.jpg