Külföldi munka és ami mögötte van
Minden alkalommal, amikor az aktuális szezonról haza jöttem, elmeséltem a barátaimnak, milyen vendégekkel találkoztam, miféle tapasztalataim lettek, illetve a hotelekkel, hajóval és az ott megszálló emberekkel kapcsolatos történeteimet. Gondolok itt többek között a vendégek maradékából készülő másnapi menüre, a személyzet megalázására vagy a szőnyegre piszkító emberekre. Temérdek sztorim van és a barátok reakcióját látva, valamint a noszogatásuknak eleget téve született meg ez a könyv. Részben.
Másrészt, mert nem akkor éreztem leginkább egyedül magam, amikor felszálltam a hajóra, idegen nyelven beszélő, idegen emberek közé, hanem amikor az egész folyamatnak nekiláttam. Azt sem tudtam mi az első lépés, mi vár majd rám kint, milyen hivatalokba kell elmennem és milyen papírokra lesz szükségem.
Abban a helyzetben nagyon örültem volna egy térképnek, aminek a segítségével eligazodhatok legyen az egy könyv vagy egy ismerős, aki ezeken már túlesett. Sok pénzt és időt megspóroltam volna, ha akkor valaki a kezembe nyom egy hasonló irományt, amelyben elmondják mire kell odafigyelni, hogyan verhetnek át, melyik hivatalban, mit lehet elintézni Ausztriában. Persze vannak fórumok, Facebook csoportok, osztrák oldalak, amelyeken keresztül mások hibáiból lehet tanulni, de ezekre már csak akkor keresel rá, ha megtörtént a baj, illetve nincs minden leírva, főleg nem folyamatában. Ami a hivatalos honlapokat illeti, a 3 oldalnyi jogszabályból kihámoztam az egy sornyi lényeget, aminek köszönhetően még 5 kérdés fogalmazódott meg bennem, emiatt az információ szerzésnek ezt a módszerét mindennek nevezném csak praktikusnak nem.
Mivel a fenti problémákat nem csak én tapasztaltam, valamint nem találtam hasonló produktumot, továbbá az emberek szeretik tudni mi zajlik a színfalak mögött, ezért azt gondolom hasznos egy ilyen könyv azoknak, akik külföldre készülnek és érdekes, megbotránkoztató azoknak, akik csak kíváncsiak milyen dolgok történnek a hotelekben, ahol megszállnak. 
Rólam
Ausländer

 

Amióta 2015-ben felszálltam egy folyami hajóra dolgozni és világot látni, valami izgalmasabbat átélni, azóta keresem az újabb kalandokat, utazásokat és kihívásokat.

Az oldal elsősorban a Camino miatt jött létre, segítségnyújtás céljából azoknak, akik szintén készülnek az útra. Másodsorban azoknak, akik úgy döntöttek nekivágnak a külföldi munkavállalásnak és hajóra szállnak, Ausztriába mennek, esetleg Málta a célpontjuk.

 

© 2023 by Horváth Virág

Legyél az elsők között, akik értesülnek az új bejegyzésekről
  • White Facebook Icon